Serinlemek istersen bademciklerinizden olmayın! KBB uzmanı uyardı!

Posted by

Dondurma yerken yavaş yavaş ve küçük lokmalar halinde tüketmenin önemini vurgulayan Gökduman, enfeksiyonlara karşı dikkat etmemizi söylüyor. VM Medical Park Samsun Hastanesi Kulak Burun Boğaz (KBB) Uzmanı Opr. Dr. Ali Rıza Gökduman, dondurmanın yaz aylarının vazgeçilmez tatlısı olduğunu belirterek, serinletici ve lezzetli yapısıyla her yaştan insanın sevgisini kazandığını ifade ediyor. Ancak, dondurma tüketimi ve sağlık üzerindeki etkileri hakkında bazı önemli noktaların göz önünde bulundurulması gerektiğini belirtiyor

YÜKSEK SU İÇERİĞİ VE SERİNLETİCİ ETKİ

Dondurmanın yüksek su içeriği sayesinde serinletici bir etkiye sahip olduğunu söyleyen Gökduman, “Özellikle sıcak havalarda vücudun kaybettiği suyu telafi etmek için tercih edilebilir. Ancak, dondurma tüketirken dikkat edilmesi gereken bazı noktalar vardır. Çok soğuk dondurma tüketimi, boğazda aniden bir soğuk şoku oluşturabilir ve bu da boğaz enfeksiyonlarına zemin hazırlayabilir. Bu nedenle, dondurma yerken yavaş yavaş ve küçük lokmalar halinde tüketmek önemlidir” diye konuştu.

BOĞAZ SAĞLIĞI İÇİN ILIK SU İÇİLMESİ ÖNEMLİ

Dondurma tüketiminde dikkat edilmesi gereken bir diğer önemli noktanın miktarı olduğunu vurgulayan Opr. Dr. Gökduman, “Dondurmanın hemen ardından soğuk su içmek yerine, oda sıcaklığında su içmek boğaz sağlığı açısından daha uygun olacaktır. Soğuk dondurmanın ardından soğuk su içmek, boğazda ani sıcaklık değişimlerine neden olabilir ve bu durum boğazda tahrişe yol açabilir” ifadelerini kullandı.

DONDURMA TÜKETİMİNİN YOL AÇABİLECEĞİ 5 SAĞLIK SORUNU

Opr. Dr. Gökduman, dondurma tüketiminden doğrudan veya dolaylı olarak oluşabilecek rahatsızlıklarla ilgili şunları söyledi:

Farenjit (Boğaz İltihabı): Soğuk yiyeceklerin farenjiti tetiklediğine dair doğrudan bir kanıt yoktur, ancak boğaz iltihabı olan kişiler soğuk yiyeceklerden rahatsız olabilir. Dondurma, farenjit semptomlarını daha belirgin hale getirebilir.

Tonsillit (Bademcik İltihabı): Dondurma ve diğer soğuk yiyecekler, bademcik iltihabı olan kişilerde semptomları kötüleştirebilir. Bu, ağrının artması ve yutkunma zorluğu şeklinde ortaya çıkabilir.

Soğuk Algınlığı ve Grip: Dondurmanın kendisi doğrudan soğuk algınlığı veya gribe neden olmaz, çünkü bu hastalıklar virüslerden kaynaklanır. Ancak, bağışıklık sistemi zayıf olan kişilerde soğuk yiyeceklerin tüketimi bazı rahatsızlıklara yol açabilir ve enfeksiyona yatkınlığı artırabilir.

Boğaz Tahrişi: Soğuk yiyecekler, özellikle dondurma, bazı kişilerde boğazda tahrişe neden olabilir. Bu, boğaz ağrısını artırabilir veya mevcut bir boğaz enfeksiyonunu daha rahatsız edici hale getirebilir.

Mukus Üretimi: Süt ürünleri, bazı insanlarda mukus üretimini artırabilir. Artan mukus, boğazda rahatsızlığa yol açabilir ve öksürük veya tıkanıklık semptomlarını kötüleştirebilir.

ENFEKSİYON VE SOĞUK ALGINLIĞI RİSKİNE DİKKAT

Opr. Dr. Gökduman, dondurmanın doğru şekilde ve makul miktarlarda tüketildiğinde keyifli ve serinletici bir tatlı olabileceğini ifade ederek, “Ancak, boğaz enfeksiyonları ve soğuk algınlığı gibi sağlık sorunları olan kişiler, dondurma tüketimine dikkat etmelidir. Dondurmanın tadını çıkarırken, sağlığınızı da korumayı unutmayın. Yavaş ve kontrollü tüketimle, hem serinliğin hem de sağlığın tadını çıkarabilirsiniz” dedi.

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir